Haberler
Madeni Yağ Analizleri
Madeni Yağ Analizleri
Madeni yağ üreticileri müşteri beklentilerini karşılamak ve ekipmanın uzun vadeli kullanılmasını sağlamak üzere üretim yapmaktadırlar. Üretilen madeni yağlardan müşteri tarafından kullanılmış olanların değişim zamanını doğru biçimde belirlemek, kalitesini takip etmek, ilgili tesislerin veya ekipmanların hasar riskini minimize ederek maliyeti azaltmak ve atık yağların oluşturduğu çevre etkilerini en aza indirmek amacıyla madeni yağ analizlerinin yapılması önem arz etmektedir. Madeni yağ analizleri kullanılan ekipmanın içinde neler olup bittiğine dair hızlı ve kesin sonuç vermektedir. Madeni yağların durumunu ve ekipmanda sorun olup olmadığını önceden belirlemek amacıyla ilgili standart test yöntemlerine göre yapılan testler sayesinde aşağıdaki başlıca avantajlar sağlanır :
- Ekipmanda ilave giderlere neden olacak arızalar oluşmadan önce önlem almak,
- Zamanında yağ değişimi veya ilavesi ile giderleri azaltmak,
- Atık yağların oluşturduğu çevre sorunlarının azaltılmasına katkıda bulunmak.
Başlıca önemli madeni yağ analizleri aşağıdaki gibidir :
- Kinematik Viskozite | ASTM D445
- Nem Tayini ( Kulometrik Karl Fischer yöntemi ile) | ASTM D6304
- TAN ( Toplam Asit Sayısı ) | ASTM D664
- TBN ( Toplam Baz Sayısı ) | ISO 3771
SI Analytics® - Kinematik Viskozite Analizi (ASTM D445)
Bir madeni yağın en önemli fiziksel özelliği kinematik viskozitedir. Yağların akmaya karşı gösterdiği direnç, yani akışkanlığının belirlendiği bir analizdir. Birim olarak cSt (centiStoke) veya mm²/s kullanılır. Kullanılmış bir yağın viskozitesi artmış ise yağda kirlilik olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan kullanılmış bir yağın viskozitesi azalmış ise yakıt sızması, istemsizce ince yağ karıştırılması veya yağın yorulmasından kaynaklanan moleküler zincirlerin kopması gibi durumların olabileceğini düşünebiliriz. Bu yöntemde yağ numunesinin endüstriyel uygulamalarda 40°C’de, otomotiv sektöründeki uygulamalarda ise 100°C’de tutulan bir su veya silikon yağ banyosunda bulunan uygun iç çaplı ‘’Ubbelohde’’ tipi kapiler ölçüm tüpünden yerçekimi etkisi altında numunenin akması yöntemine dayanmaktadır. Madeni yağın kinematik viskozitesi sabit iki nokta arasındaki akış süresinden yararlanılarak kullanılan sertifikalı ‘’Ubbelohde’’ kapiler ölçüm tüpüne ait K sabiti değeri ile çarpılarak yağın kinematik viskozitesi cSt (mm²/s) cinsinden belirlenir.
SI Analytics® cihazları ile manuel, yarı otomatik veya tam otomatik sistemler olmak üzere kinematik viskozite analizleri yüksek hassasiyet, tekrarlanabilir ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilebilir. Günlük analiz sıklığına göre tercih edilebilecek birden fazla ölçüm üniteli sistemler, geniş aralığa sahip viskozite ölçüm tüpleri, profesyonel yazılım, dokümantasyon vb. gibi birçok ürünler ile aplikasyona uygun sistemler ile konfigürasyon oluşturulabilir.
SI Analytics® - TitroLine® 7500 Kulometrik Karl Fischer Titratör ile Nem Analizi (ASTM D6304)
Madeni yağlarda en tehlikeli dış etkenlerin başında su ( nem ) olduğu bilinmektedir. Bu etkenin madeni yağdaki en önemli sonucu, suyun içinde bulunan oksijen (O) atomunun, hidrojen (H) ve karbon (C) atomu ile birleşerek asit (COOH) meydana çıkarmasıdır. Bu da oluştuğu bölgedeki yüzeylerde korozyona sebep olabilmektedir. Dolayısı ile madeni yağlarda nem analizi büyük bir öneme sahiptir. Su analizinde "ppm" birimi kullanılmaktadır.
SI Analytics® TitroLine® 7500 Kulometrik Karl Fischer Titratör cihazıyla ortalama iki dakika içinde hassas, tekrarlanabilir ve güvenilir bir şekilde analizler gerçekleştirebilir ve otomatik olarak GLP formatında raporlanabilir.
SI Analytics® - TitroLine® 7000 Potansiyometrik Titratör ile TAN (ASTM D664) ve TBN (ISO 3771) Analizi
Kullanılmış madeni yağların nem almasıyla beraber açığa çıkan asitleşmeyi dengelemek için madeni yağın içine alkali (baz) katkı maddeleri eklenir. Bunlar genellikle kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), çinko (Zn) ve fosfor (P) gibi bileşiklerdir. Madeni yağın oksitlenmesiyle birlikte asidin oluşumu, madeni yağın içindeki alkali (baz) katkılarının düzeyini ölçerek değerlendirilebilir. Toplam baz sayısı (TBN) 1 gram madeni yağın tüm temel bileşenleri nötralize etmek için gerekli olan HClO₄ miktarıdır. TBN, mg (HClO₄)/g olarak ifade edilmez, ancak gram numune başına mg KOH olarak ifade edilir. Birimi mg KOH/g'dır. Kabul edilebilir limitlerdeki bir madeni yağın TBN değeri ekipmanı aside karşı korur. Oluşan asidi nötralize eder ve eklenen baz katığını öte yandan tüketir. Toplam asit sayısı (TAN) ise 1 gram madeni yağdaki tüm asidik bileşenleri nötralize etmek için gereken, mg KOH olarak ifade edilen baz miktarıdır. Birimi mg KOH/g'dır.
SI Analytics® TitroLine® 7000 Potansiyometrik Titratör cihazıyla, uygun bir elektrod kullanılarak indikatöre gerek olmadan otomatik olarak hassas, tekrarlanabilir ve güvenilir bir şekilde analizler gerçekleştirebilir, otomatik olarak GLP formatında raporlanabilir. Kullanıcı tarafından kolayca ve saniyeler içerisinde değiştirilebilecek akıllı dozajlama üniteleri ile beraber aplikasyona uygun elektrodlar kullanılarak farklı titrasyon uygulamaları da aynı cihazda gerçekleştirilebilir. Kullanıcı dostu ve Türkçe menüye sahip olan bu cihaz ile yapılacak uygulamalara yönelik metodlar yaratılarak istenilen zamanda, istenilen uygulama seçilerek uygun dozajlama ünitesi ve elektrod bağlantısı kullanılarakanaliz başlatılabilir. Ayrıca tüm bu analizler TitriSoft® yazılımı ile bilgisayar üzerinden opsiyonel olarak da kontrol edilebilir.
TitroLine® 7000 model Potansiyometrik Titratör cihazında gerçekleştirilen örnek madeni yağ numunesinin TAN Sayısı kısmi analiz raporu aşağıda verilmiştir. Raporda numunenin adı, saat, tarih, analiz süresi, başlangıç ve bitim mV değerleriyle beraber matematiksel hesaplama ayrıca gösterilmektedir. Metod ve dozajlama parametreleri ise GLP raporunun ikinci sayfasında detaylı olarak bulunmaktadır. Ayrıca cihazda kullanıcı tanımlanabilir ve yetkilendirilebilir.